Kosten van een huisdier: van aanschaf tot speelgoed!

2015-02-15 16.52.04

Alweer ruim twee jaar geleden haalden wij twee kittens in huis. Nu zijn het inmiddels twee stoere katers! Maar wat brengt dat allemaal voor kosten met zich mee? Ik heb eens gekeken naar onze kosten van aanschaf tot speelgoed en deel dit vandaag met jullie 😉

Aanschaf

De aanschaf van een huisdier kun je zo duur maken als je zelf wilt. Dat ligt aan de keuze die je maakt en aan het soort ras. Zo hadden wij ons vooraf verdiept in kattenrassen en sprak de Bengaal ons het meeste aan door zijn energie en speelsheid. Natuurlijk ook niet te vergeten: de mooie kleuren en tekeningen op hun vacht! Beide kittens hebben wij niet via een fokker gekocht maar bij een particulier (lees: via Marktplaats). Hoewel zij onder het ras Bengaal vallen, hebben wij geen officiële stamboom van ze en weten we dus ook niet 100% of het ook daadwerkelijk Bengalen zijn. Echter hebben wij wel de ouders gezien. De vader was 100% Bengaal en de moeder 50%. Per kitten hebben wij ongeveer 400 euro betaald.

Benodigdheden

2014-12-22 22.39.43

Met de aanschaf van een huisdier, in ons geval twee kittens, ben je er nog lang niet! Diverse benodigdheden moeten ook aangeschaft worden en dat begint al bij het ophalen van de kittens waar je natuurlijk twee reismandjes voor nodig hebt. De prijs van een reismandje bedraagt ongeveer 10 euro. Verder is een kussentje of dekentje wel zo prettig om op te liggen. Tip: Action verkoopt handige huisdierendekentjes (fleece) voor nog geen euro per stuk!

Krabben aan…

 

14915304_941134102658866_6824895684907246401_n

Speelgoed, iets wat echt niet kan ontbreken anders is het voor het diertje ook zo saai! Een kat heeft iets nodig om aan te krabben en om op te jagen. Gelukkig waren mijn vriend en ik het er allebei over eens dat we geen standaard- felgekleurde- pluche- en kitscherige krabpaal in onze woonkamer wilden zetten. Dus gingen we op zoek naar een leuker en mooier alternatief en kwamen we uit bij deze krabton! Toen de krabton afgelopen zomer aan vervanging toe was, hebben we zelf een krabstam gemaakt! Het heeft wat tijd en rommel gekost, maar dan heb je ook wat 😉 Elmo en Balou vinden de krabstam helemaal het einde en spelen erop los!
Een krabpaal of krabton kun je ook zo duur maken als je zelf wilt. Voor zowel de krabton als voor ons DIY-project zijn we ongeveer 65 euro per stuk kwijt geweest.

Speelgoed

2015-06-20 14.36.49

Elmo en Balou hebben het bewezen: ze hebben geen duur speelgoed nodig om zich te kunnen vermaken! Zo zijn ze al blij met een lege doos! Favoriet bij ons zijn de ‘knisperballetjes’ en speelgoed aan een elastiekje en touwtje! Zo nu en dan bestellen we een lading speeltjes bij Zooplus en kunnen ze weer even vooruit! Tip: geef ze nooit al het speelgoed in één keer en leg speeltjes soms ook even weg. Als je vervolgens het ‘oude’ speeltje weer opnieuw aanbiedt, zien zij dit als een ‘nieuw’ speeltje 😉

Eten & drinken

Er bestaat speciale melk voor katten. Maar wij geven onze katten gewoon water 😉 Aangezien één van onze katten de waterbak altijd omgooide, hebben wij een waterfonteintje gekocht. Ideaal want je hebt gegarandeerd minder natte vloeren! Verder geven wij Elmo en Balou van kitten af aan voer van Royal Canin Vetinary. Elmo had in het begin last van darmprobleempjes vandaar dat wij heel snel zijn overgestapt op voer van dit merk. Om precies te zijn Royal Canin Vetinary Dental & Intestinal. Voor een zak van 3kg betaal je ongeveer 35 euro en bestellen we altijd online bij Zooplus. Met 1 zak doen we ongeveer anderhalve maand.

Kattenbak

DSC_1003

De kattenbak! Ook niet onbelangrijk, maar zoals jullie in dit artikel hebben kunnen lezen is de kattenbak geen vriend van mij! Gelukkig heeft mijn vriend hier een hele handige oplossing voor bedacht! In het begin was het even zoeken naar een fijne en handige kattenbakvulling. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij Biokat. Dit is kattenbakvulling die klontert, lekker ruikt en makkelijk schoon te maken is. Een zak Biokat van 20L kost rond de 11 euro. Bij de Intratuin zijn deze zakken altijd in de aanbieding en betaal je slechts 20 euro voor twee zakken! Met twee zakken doen we ook ongeveer anderhalve maand.

Dierenarts

Last but not least: de dierenarts! Toen Elmo en Balou nog kittens waren moesten we om de paar weken/maanden naar de dierenarts voor hun inentingen. Ook zijn ze allebei gecastreerd en moesten ze regelmatig ontwormd en ontvlooid worden. Nu krijgen ze elk jaar hun cocktailvaccinatie en om de zoveel maanden krijgen ze een ontwormings- en ontvlooiingsmiddel. Natuurlijk moet je ook rekening houden met tussentijdse bezoekjes aan de dierenarts bij bijvoorbeeld ziekte. Toevallig ben ik twee weken terug nog met ze bij de dierenarts geweest voor hun jaarlijkse vaccinatie en hebben ze gelijk hun bescherming tegen wormen en vlooien gekregen. De vaccinaties kosten 42 euro per kat. De overige medicatie kostte 10 euro per kat. Flinke rekening, maar ik ben van mening: beter voorkomen dan genezen!

Tip: zoals jullie vast wel is opgemerkt bestellen wij veel producten bij Zooplus. Deze online dierenspeciaalzaak is stukken goedkoper dan een normale dierenzaak! ?

Hebben jullie ook huisdieren en hebben jullie al eens gekeken naar jullie kosten hiervan?

Liefs, Manuela

 

5 Comments on Kosten van een huisdier: van aanschaf tot speelgoed!

 1. Babs
  23 februari 2017 at 16:39 (1 jaar ago)

  Jullie hebben echt prachtige katten! Zo een drinkbak/ fontein heb ik ook, ze drinken daar altijd uit.
  Die knisperballen ga ik bestellen, die zijn leuk!
  En een goed idee om zo een krabpaal zelf te maken.. al miet ik zeggen dat mijn katten gefixeerd zijn op leer om te krabben. De bank, mijn tassen..oefff..

  Beantwoorden
  • Lifeaholic.nl
   27 februari 2017 at 20:09 (1 jaar ago)

   Hee Babs, dan heb ik nog een tip voor je! Bij Tom & Co (dierenzaak in België) krijg je grote knisperballen! Die zijn hier helemaal het einde haha!

   Beantwoorden
 2. RolandX
  9 augustus 2017 at 15:58 (11 maanden ago)

  Hello admin i see you don’t earn on your site. You can earn extra $$$ easily, search on youtube for:
  how to earn selling articles

  Beantwoorden

Leave a Reply