Studeren en samenwonen: hoe dan?!

key-779392_1920

In mijn omgeving hoor ik vaak genoeg dat een stel wilt gaan samenwonen, maar dat dit volgens hun nog niet kan doordat ze beide studeren. Maar niets is minder waar en waar een wil is, is een weg ? ! Mijn vriend en ik studeerden allebei nog toen we gingen samenwonen? Vaak kregen we de vraag: hoe doen jullie dat dan? In dit artikel deel ik onze ervaringen en tips met jullie?! Studeer je ook nog en zou je ook graag willen samenwonen? Lees dan snel verder 😉

Op mezelf wonen

Toen ik 19 was wilde ik graag op mezelf wonen. Ik wilde graag mijn eigen vrijheid hebben en mijn tijd kunnen indelen zoals ik dat wilde. In eerste instantie vond ik het een hele enge stap: want waar ga je wonen? Hoe vind je een woning? En natuurlijk het allerbelangrijkste: hoe ga ik dit allemaal betalen? Toch hakte ik na veel wikken en wegen de knoop door en schreef ik mezelf in bij de woningbouwvereniging. Ik ging actief op zoek naar het vinden van een woning, dat toch nog een hele zoektocht bleek te zijn. Ik ging bij verschillende kamers en studio’s kijken. Maar vond toch niets naar mijn wens (lees: sommige woningen waren echt heel vies!)… Ik merkte dat toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt om uit huis te gaan, ik hier ook niet te lang mee wilde wachten. Valkuil was dat ik daardoor sneller geneigd was om een woning te accepteren waar ik eigenlijk toch niet volledig achterstond. Maar gelukkig heb ik dit uiteindelijk ook niet gedaan. Drie maanden na mijn inschrijving bij de woningbouwvereniging kreeg ik een studio aangewezen. Het was niet groot maar prima om te beginnen! Ik had tenslotte een eigen badkamer en keuken en hoefde gelukkig niets te delen met anderen. Het verhuizen kon beginnen! ?

packing-cases-1537309-1599x2132

Samenwonen

Toen ik uiteindelijk bijna twee jaar op mezelf had gewoond (en natuurlijk ook heel veel tijd samen was met mijn vriend), vond mijn vriend het ook tijd om uit huis te gaan en dus besloten we te gaan samenwonen! Spannende periode want er komt dan veel op je af. Je moet samen alles regelen en natuurlijk rekening houden met elkaar 😉 Als je gaat samenwonen leer je elkaar pas echt kennen en kom je te weten wat je aan elkaar hebt! Bij ons is dit gelukkig hartstikke goed uitgepakt en inmiddels wonen we alweer 5 jaar samen❤!

img-20140528-wa0002

Na ongeveer twee jaar in een één slaapkamer-appartement te hebben gewoond, werd het hoogtijd om te verhuizen naar een grotere woning! Toen we gingen samenwonen hadden we in het begin nog niet zoveel spullen, maar wat gaat dat snel! Na ongeveer twee jaar waren we echt toe aan een grotere woning en meer ruimte. En  jezelf af en toe even kunnen afzonderen is ook wel eens fijn! ?

Woningruil

Via de woningbouwvereniging konden we niet zo 1,2,3 een grotere woning krijgen. Toen we gingen samenwonen verviel onze inschrijving dus we stonden in principe ‘pas’ twee jaar op de lijst. Ik besloot een ouderwetse advertentie betreft woningruil op te hangen bij de Jumbo. Binnen een week hadden we al een enkele reacties! Wie had dat nu gedacht?! Wij in ieder geval absoluut niet! Uiteindelijk zijn we tot een woningruil overeen gekomen en een paar maanden later betrokken we onze eengezinswoning! ?

Financieel

euro-870757_1920

Dan natuurlijk de grote hamvraag: hoe hebben we dit financieel kunnen bolwerken???
Eigenlijk is het antwoord heel simpel: we hebben altijd gewerkt naast onze studies. Natuurlijk waren dit geen fulltime banen, maar werkten we in de weekenden, avonden en vakanties. We rekenden uit hoeveel uren we moesten werken om een bepaald inkomen te ontvangen. Daarnaast kregen we een uitwonende studiebeurs en kwamen we in aanmerking voor huur- en zorgtoeslag. Alle beetjes helpen?! We hadden/hebben een overzicht gemaakt van onze vaste en variabele lasten per maand om overzicht te creëren. Zo weten we wat er binnen komt, wat er betaald moet worden en hoeveel er over blijft om te sparen, leuke dingen te ondernemen en (luxe) spullen te kopen.

Tips 😉

 • Door je in te schrijven bij een woningbouwvereniging net buiten de stad maak je sneller kans op een woning én scheelt dat vaak een hoop geld in de huurprijs;
 • Schrijf je op tijd in (vanaf je 18e) bij verschillende woningbouwverenigingen. Hiermee vergroot je je kansen!
 • Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven en houd hierbij ook rekening met onvoorziene uitgaven. Vergeet hierbij bv. niet de kosten van het onderhoud van de auto (banden, APK et cetera). Handig is om hier een bepaald bedrag per maand voor te tellen, dan ‘spaar’ je als het ware voor het moment suprême;
 • Zoek uit of je in aanmerking komt voor huurtoeslag;
 • Studeren jullie nog? Handig is dan om een woning te zoeken waar ruimte is om je even van elkaar af te kunnen zonderen;
 • Zorg ervoor dat, als je gaat samenwonen, jullie beide de huur ook alleen kunnen betalen voor het geval dat! Dan ben je niet afhankelijk van elkaar mocht het mis gaan (wat ik je natuurlijk absoluut niet gun!)…

En verder natuurlijk heel erg veel plezier en succes met jullie zoektocht naar het vinden van een woning!

Woon jij al samen of heb je plannen om samen te gaan wonen? 

Liefs, Manuela

2 Comments on Studeren en samenwonen: hoe dan?!

 1. Astrid
  14 januari 2017 at 19:35 (2 jaar ago)

  Goed geregeld! En inderdaad, waar een wil is, is een weg!

  Beantwoorden
  • Lifeaholic.nl
   17 januari 2017 at 19:59 (1 jaar ago)

   Absoluut Astrid! Dankjewel 🙂

   Beantwoorden

Leave a Reply