Het vinden van een baan die bij je past!

my-desk-1625867_1280

Het zoeken naar een passende baan kan soms een hele opgave zijn. Aangezien je werk deel uitmaakt van je dagelijks leven, is het belangrijk dat je je werk kunt uitvoeren in een sfeer waar jij je prettig bij voelt! Door mijn afgeronde opleiding op het gebied van personeel en organisatie besloot ik een artikel te schrijven over mijn ervaringen en tips met het zoeken naar een passende baan 😉

Gevolgde studies

Zoals jullie kunnen lezen op mijn ‘About me’ pagina heb ik twee totaal verschillende studies gevolgd. Na de middelbare school ben ik de opleiding tot verpleegkundige (niveau 4) gaan volgen. Voordeel van deze opleiding was dat ik tijdens mijn studie al aan de slag kon gaan in de zorgsector (functie helpende niveau 2 en later verzorgende niveau 3). Na het behalen van mijn diploma wist ik zeker dat ik verder wilde met studeren. Alleen wist ik nog niet welke opleiding…! Na veel wikken en wegen heb ik ervoor gekozen om een totaal andere richting te kiezen maar daardoor juist wel mooi met elkaar kan combineren! Tijdens het volgen van mijn vervolgstudie (People & Business Management, HBO) heb ik daarnaast parttime gewerkt als verpleegkundige.

doctor-563428_1280

Studeren en werken

In februari 2011 kon ik mezelf een BIG geregistreerde verpleegkundige noemen. Helaas startte mijn vervolgstudie pas in september 2011. Ik vond het hebben van een 0-urencontract te onzeker en besloot daarom op zoek te gaan naar een andere baan waarbij ik meer uren kon draaien. Vacatures voor verpleegkundigen vlogen me toen zowat om de oren dus ik had snel een baan gevonden in een verzorgingshuis in mijn woonplaats. Ik had een vast aantal uren op contract en kon de periode tot september 2011 overbruggen. Na het starten van mijn studie kon ik zelfs het aantal uren laten aanpassen zodat ik dit kon combineren met school! Ideaal dus! Tenminste dat dacht ik… Al snel werd duidelijk dat ik mijn draai op de gesloten afdeling niet kon vinden en er geen klik was met het team…
Ik ging met veel tegenzin naar mijn werk en de situatie veranderde niet. Hoe lastig ik het op dat moment ook vond… Toch besloot ik om op zoek te gaan naar een andere baan die wel bij me paste! Ik kreeg helaas geen uren op contract, maar kwam wel in een fijne werkomgeving terecht waar ik mijn werk met veel plezier kon uitvoeren 🙂

Afgestudeerd! En dan?

In juli 2014 haalde ik mijn bachelor-diploma op het gebied van personeel en organisatie! Wat was ik blij! Na twee studies van vier jaar te hebben gevolgd, was ik klaar met studeren en toe aan een ‘echte’ baan. Ik had gelukkig mijn bijbaan nog en kon daardoor iets rustiger op zoek gaan naar een andere baan. Ik had voor mezelf duidelijk de eis gesteld dat ik mijn bijbaan pas ging opzeggen totdat ik een baan had gevonden die bij me paste. Ondanks dat ik inmiddels uitgekeken was op mijn bijbaan en het liefste zo snel mogelijk een baan had die aansloot bij mijn afgeronde opleiding. Na veel zoeken, solliciteren en ook afgewezen te worden had ik na vier maanden eindelijk een baan gevonden waarvan ik blij werd! Ik ging aan de slag bij een arbodienst en voelde me gelijk thuis in het team! Al snel was duidelijk dat ik mijn plekje op de arbeidsmarkt had gevonden! Blijven volhouden, zoeken en geen baan accepteren waar je niet achterstaat zijn wat mij betreft dan ook de kernpunten van het verhaal!

board-1097118_1280

Ziekte en werk

Maar soms zit het tegen en lijkt het alsof er geen einde aan die zoektocht komt. Dit kan komen door verschillende redenen. Een van die reden is ziekte. Helaas kan iedereen een ernstige ziekte krijgen waardoor het uitvoeren/vinden van werk een stuk lastiger wordt! Ziek worden terwijl je een baan hebt is dan zeker ook net zo vervelend.

Re-integratie

In Nederland zijn er verschillende wet-en regelgevingen te vinden rondom het gebied van ziekte en re-integratie. Een belangrijke wet is de Wet Verbetering Poortwachter. Kort gezegd heeft deze wet te maken met de rechten en plichten van werknemer en werkgever met als doel: terugkeer van de werknemer op de arbeidsmarkt in een passende functie.

Arbeidsbemiddeling

Afhankelijk van de ernst van de ziekte is dit een heel proces en vergt dit nogal wat kennis over de wet- en regelgeving. De Wet Verbetering Poortwachter maakt onderscheid in een 1e, 2e en 3e re-integratiespoor. Het 1e spoor heeft betrekking op het vinden van een passende functie bij de huidige werkgever (intern). Als er sprake is van spoor 2 dan wordt er naar een passende functie gezocht buiten de huidige werkgever (extern). Spoor 3 wordt opgestart zodra een werknemer langer dan twee jaar ziek is, dan komt tevens het UWV in beeld. Goede begeleiding en kennis is dus vereist! Het inschakelen van arbeidsbemiddeling kan dan ook een goede ondersteuning zijn gedurende dit proces.

fith

Fith 

Fith is een dergelijk arbeidsbemiddelingsbureau die op maat gemaakte adviezen en begeleiding biedt. Zij onderscheiden zich door een landelijk dekkend netwerk van senior adviseurs die ervaring hebben in verschillende sectoren en op verschillende gebieden/vraagstukken.

 

Zit je zelf in een soortgelijke situatie of ken je iemand die wellicht wat hulp kan gebruiken? Neem dan gerust contact op met Fith via info@fith.nl 

Liefs, Manuela

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fith

2 Comments on Het vinden van een baan die bij je past!

 1. Babs
  17 november 2016 at 09:40 (11 maanden ago)

  Het lijkt mij zo vervelend als je een leuke baan gevonden hebt en je hebt geen klik met je collega’s. Dan is het plots een stuk minder leuk, zo jammer is dat.
  Fijn dat je nu gevonden hebt waar je je happy voelt, heel belangrijk!

  Beantwoorden
 2. Php News Script
  24 september 2017 at 20:07 (3 weken ago)

  Hey man, .This was an excellent page for such a hard subject to talk about. I look forward to reading many more great posts like these. Thanks

  Beantwoorden

Leave a Reply